Подай сигнал за нередност

Банер
Поискай оставка!
Култура и изкуство Печат Е-мейл
Видни личности от Асеновград

Благовест Христов Сендов

Роден е на 8.03 1932 г. в Асеновград. Бил е ректор на Софийския университет, зам. председател на БАН, посланик на България в Япония. Награден е със Орден "Стара планина" за заслугите му в областта на образованието и науката.

Автор е на повече от 30 учебника и има над 200 научни публикации.

Николай Хайтов (1919-2002)

Роден е през 1919 г. в село Яврово. Носител е на Димитровска, Йовковска, Вазовска награда за литература. Написал е над 40 романа, повече от 10 пиеси, 800 статии и рецензии. През 1997 г. е избран за академик на БАН. През 2000 г. е удостоен с орден "Стара планина".

По-известни негови произведения са: "Диви разкази"- преведени на 25 езика, "Халища", "Шумки от габър", "Гробът на Левски", "Дневници" и много други. По новите му книги са "Троянските коне в България", "През сито и решето".

По негов сценарий са филмите: "Козият рог", "Мера според мера", "Мъжки времена" и др.

Николай Хайтов умира на 30.06.2002 г. Народното читалище в София, както и литературната награда за белетристика и публицистика носят неговото име.

Професор Иван Кирков

Роден е през 1932 г. в Асеновград. Завършва живопис 1954 г. През повече от 30 годишната му творческа дейност Иван Кирков се налага като един от най-оригиналните български живописци, сценографи, илюстратори и педагози.

Коста Форев (1942-1993)

Български живописец. Участвал е в изложби във Франция, Англия, САЩ Негови картини могат да се видят в етнографската къща в Асеновград.

Иван Станев

Роден е на 13.10.1933 г. Завършва Медицинския университет в Пловдив през 1959 г. Работил е в с. Стремци (Кърджалийско), също във ВМИ Пловдив - "Патология", в Пазарджик и във "Втора градска болница" в Пловдив (1966-1971). От 1991(вече 15 години) работи в МБАЛ Асеновград, "Патология".

От 1971 до 17.08.1991 г. е главен лекар на Окръжна болница, гр. Пловдив. Той е човекът, благодарение на когото тази болница има сегашната сграда. Не случайно си позволяват да го наричат "създателят" на новата Окръжна болница в Пловдив. Естествено, много хора са се включили и помагали за изграждането й, но инициативата за това дело е била именно негова. Иван Станев е направил много за развитието на медицината и здравеопазването в Пловдив като цяло. Успял е да създаде условия и база за осъществяване на самото здравеопазване. Бил е участник в изпълнението на практическата медицина, съчетано с внедряването на техническите постижения за онова време. Издал е много публикации и е участвал в медицински конференции и конгреси. Освен това той се занимава и с друга творческа дейност. Написал е следните книги: "Дивна долина" - роман в 4 тома и "Библейски дами и карнавал" в два тома. Неговият разказ има специфичен и силно интригуващ изказ.

Светла Москова - виден изкуствовед

Родена е на 16.01.1953 г. в с. Лакатник, Софийско. Живее в Асеновград. Завършила е Художествена гимназия в гр. Казанлък през 1972 г. и специалност Изкуствознание в Националната художествена академия -София при проф. д-р А. Божков през 1977 г.

Член е на Съюза на българските художници от 1989 г., на Съюза на научните работници в България от 1997 г., на Дружеството на пловдивските художници от 1978 г. и на Съюза на българските писатели, Пловдив (2000 г.).

От 27 години работи в сферата на културата: като специалист по култура в Общинския съвет за култура при Община Асеновград, преподавател по История на изкуството в Художествена гимназия (Пловдив) и от 1985 година до сега е уредник в Държавна художествена галерия (Пловдив).

Светла Москова е автор на повече от 500 материала, вкл. рецензии, статии, научни студии в пловдивския и централния печат, като голяма част от тях са свързани с оценка и анализ на съвременното пловдивско изкуство. Има много изяви в медиите, участия в научни конференции, участия и авторски проекти в изложби и за изложби.

Светла Москова е написала няколко книги :"Спас Нешовски", "История на изкуството" (помагало), "Те създадоха България". Участвала е като съавтор на книгите " 24 икони от Южна България", "Те създадоха България", "100 години организиран художествен живот в България" и др.

Петко Москов (1953-2004)

Признат е за майстор на монументалното изкуство. Автор е на повече от 50 паметника в България. Носител е на десетки награди в национални и международни конкурси.

Завършва художествената гимназия в град Казанлък. През 1978 г. завършва НХА, София при проф. Иван Мандов и Илия Илиев. Бил е многогодишен преподавател в СХУ "Цанко Лавренов", Пловдив.

От 1979 г. участва редовно в национални изложби на Съюза на българските художници. Негови творби се намират в художествени галерии в Пловдив, Смолян, Стара Загора и др. Има и много изяви в чужбина - САЩ, Русия, Германия, Швейцария и др.

Неговата творба "Св.св. Кирил и Методий" е подарено от Гражданския клуб в Пловдив на Папа Йоан Павел Втори по време на гостуването му в България през 2002 година.

Почетен граждани на Асеновград, автор на над 50 монументални творби в цялата страна, между които паметниците на Капитан Петко войвода, на Йоаким Груев и на Св. Св. Кирил и Методий, барелеф на Васил Левски за манастира "Св. Петка" до Асеновград.. Преди година той е изработил голяма скулптурна композиция, посветена на Самуил, на гръцкия остров Ахил, където е гроба на българския цар. Последната му работа е барелеф на патриарх Евтимий, който ще бъде поставен в Бачковския манастир над последното земно жилище на патриарха.

Георги Ковачев

Роден е в Асеновград. Завършил е Националната художествена академия. Бил е учител, директор на гимназия в града, виден общественик. Водил е много кръжоци по изобразително изкуство. Бил е учител на много местни известни художници, като Коста Форев, Иван Кирков, Коста Ламбрев и други. Откривател на светилището на Дионис край Асеновград (Белинташ).

Димитър Ковачев

Уредник на палеонтологичния музей в Асеновград. В продължение на три десетилетия той и негови ученици постепенно успяват да създадат музея в днешния му вид и съдържание - уникална експозиция не само за България, но и за Балканите.

Вангел Примов- бил е първият журналист в Асеновград

Олга Блажева (1901-1986)

Родена е на 31.12.1901 г. в Асеновград. Била е учителка и поетеса. По известни стихотворения: "Копнежи", "На Слънцето-Живот", "Възкръснала душа".

Христо Ке Пелла

Роден е в Асеновград. Преподавател е във Философския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Автор е на книгите "Хайку от южния хоризонт на есента" и "Хайку сезони" и на няколко публикации.

Димитър Андреев - Ганди

Роден е през 1912 г. Изтъкнат асеновградски книжар.

Георги Петров

Занимава се с дърворезба, правил е исторически паметници.

Иванка Тошева

Била е учителка и директор на училище в Асеновград. Видна общественичка.

Георги Янков Тонев - първият книжар в Асеновград.

Георги Евстатиев - прочут майстор на латерни.

Янко Лилов

Майстор на иконостаси. Негови иконостаси има на много места по света - САЩ, Италия, Франция, Гърция.

Васил Йорданов Москов

Роден е на 31.07.1981 г. Завършва СХУ "Цанко Лавренов", Пловдив. Тази година се дипломира от Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ), специалност "Графика" при доц. Генадиев.

Участвал е в общи изложби в СХУ.

През 2002 г. - самостоятелна изложба живопис в Синята къща в Пловдив. През 2003 г. участва в проект със светлинна инсталация в Чифте баня в Пловдив. Следващата година отново там, участва в друг проект с фотоколажи.

Участия от тази година - Първа академична фотоизложба на АМТИИ в Балабановата къща през месец май и от фотоизложба "Академика 2005" за фотографи от Българя от различни образователни групи - печели награда "Джуниър 98".

Предстоят много бъдещи проекти, един от които е концептуална изложба (15.08.2005 г.), включваща графика, живопис, скулптура, фотография, инсталация и др.

Атанас Петков Москов

Роден на 13.04.1976 г. В момента учи в СХУ "Цанко Лавренов", гр.Пловдив. От 2000 г. е член на дружеството на пловдивските художници.

Между 2002-2005 г. участва в четири общи изложби в Пловдив на Дружеството на пловдивските художници и в две общи изложби в Асеновград. Представя се на международната изложба "Импресия" през 2004 г. в Международния панаир в Пловдив. Има участие в обща изложба в гр. Валега, Малта. Направил е самостоятелна изложба в Асеновград. Взима участие като помощник - изпълнител в два Национални скулптурни симпозиума.

Атанас Москов работи скулптура в различни материали, като основният е камъкът. Има различни реализации в областта на декоративната пластика в интериор и екстериор.

Атанас Кръстев - Начо Културата

Роден е на 17.09. 1922 г. в Асеновград. Виден общественик и културен деец.

През 1990 г. в партера на 200-годишната си къща навръх Небеттепе той отвори първата в Пловдив частна галерия "Червеното пони". Под егидата на Атанас Кръстев Старият град в Пловдив се възстановява и реставрира.

Аристи Георгиев Чорбаджаков - Чорбаджака

Роден е на 27.01.1886 г. Той е изобретателят на прословутата станимашка малага.

Димитър Паунов (1923-1990)

Завършил е във Висшия театрален институт, специалност "Театроведство и театрална критика". Много години работи в Съюза на артистите в България. Автор е на няколко книги "Мелпомена се бори", "Ваятели на нравствени ценности" и др.

Д-р Костадин Тенев

Роден на 1.09.1877 г. По професия е бил зъболекар, а също така и виден общественик. Един от учредителите на колоездачно дружество "Родопски орел" през 1905 г. Имал над 70 години трудов стаж.

Христо Даскалов (1907-1993)

Спортист, журналист, театрал, общественик. Написал е мемоари "Моят живот - такъв, какъвто го живях". Неговите разкази, статии и други творби се намират в Градския исторически музей.

Петър Каишев

Автор е на много сценарии, режисьор на игрални, документални и рекламни филми. За сценария на филма "Един миг свобода" по новелата "Старецът" е получил награда на СБП (1970 г.). Има награда за най-добър детски филм, Първа награда за рекламни филми (1974), награда "Златната плоча" за филма "Рицарят на бялата дама" в Авелино, Италия (1985) и още много други.

Петя Буюклиева

Родена на.24.06.1959 г., Асеновград. Едно от откритията на българската популярна музика в средата на 80-те години. Петя има солидно музикално образование - Музикално училище в Пловдив (пиано) и Музикална академия (Естраден отдел). Една от първите й забележителни изяви е представянето й на Софийската Джаз среща през 1980. През 1981 Петя Буюклиева е солистка на оркестър "София". От фестивала "Златният Орфей" през 1986 тя печели Голямата награда, от "Братиславска лира" - Специалната награда, а от фестивала "Гала" в Куба през 1987, донася 3 награди - на публиката и на кубинската преса, "Златен диск" и Голямата награда "Сребърна раковина" за изпълнение на кубинска песен. Популярни хитове - "Жена на всички времена", "Хоби", "Ежедневен човек", "Пролет" (дует с Георги Христов). Петя Буюклиева успешно работи като солистка на Биг бенда на БНР и Динамит брас бенд. През 1998 тя прибавя към богатата си колекция от призове още три - Голямата награда от фестивала в Македония "Макфест", II-ра награда от конкурса в Памуккале (Турция) и златен медал от Световния шампионат за изпълнителски изкуства в Лос Анжелис. Последният й сингъл е реализиран с музикантите от Ку-ку бенд - "Шумна самота" през 1999. Абуми:: Петя Буюклиева/87, Хоби/90, Аз, Петя/94, The Best of…/96

Георги Терзиев

Роден е на 1.04.1920 г. Завършва Българската държавна консерватория и става учител по музика в гимназия "Ленин" в Асеновград (сега - "Св. Княз Борис Първи". Организира ученически симфоничен оркестър, хорови формации и др. Създава един от първите естрадни оркестри със солисти. След пенсионирането си ръководи народни хорови състави. Почива на 6.11.1990 г. в Лос Анжелис.

Дамян Велчев - оперен певец.

Димитър Ганев (1919-2003)

Той е бил виден музикант и диригент от Асеновград с изключителен принос в развитието на музикалното изкуство. Награден е със "Златната лира" от Съюза на музикантите и е обявен за почетен гражданин на София.

Стефан Ташев - Асеновградския Паганини

Роден на 1.11.1920 г. Изтъкнат музикант цигулар.Работил е в Царския симфоничен оркестър в София, но след закриването му се връща в Асеновград, където има епизодични музикални прояви: Съвместни концерти с Монка Кишкилова, концерт-майстор на училищния симфоничен оркестър под диригентството на Георги Терзиев, първа цигулка в оркестъра за много оперети.

Йордан Москов

Роден е през 1959 г. в Асеновград. Завършва НХА през 1987 г., специалност "Пространствено оформление". Участвал е в много общи изложби в Асеновград и в различни изложби за дизайн и пространствено оформление в Пловдив и София. Негово дело е патентованата в Лондон на 25.03.2004 г. зимна гума. С нея участва в пролетна изложба дизайн 2005 в София.

В Асеновград са родени, израстнали и творили много актьори. Някои от тях са:

Тачо Танев (1882-1962) - театрал, режисьор, педагог, артист, образец на родното театрално изкуство. Бил е ръководител на Асеновградския театър.

Иван Иванов - български артист, участвал в един от култовитв български филми "Всичко е любов".

Никола Гунов - актьор и основател на Асеновградския театър.

Кирил Светлов - роден е през 1924 г.. Наричат го "човекът-театър". Написал е книгата "Театрални записки".

Крум Ковачев - актьор кукловод.

Аргир Бояджиев - творчеството му е свързано със създаването и укрепването на Асеновградския театър.

Йордан Матев - участвал е във филма "Тютюн", "Мъже", "Хора на път" и др.

Монка Кишкилова - актриса, музикантка и културна деятелка. Била е стоматолог. В творческия си път е пресъздала над 20 роли.

Катя Тодорова - актриса. Участвала е в основаването на театъра в града.

Надя Тодорова - актриса. Освен в многото пиеси, тя е участвала и в над 10 български филма, някои от които са: "Записки по българските въстания", "Снаха", "Войната на таралежите", "Дами канят".

Христо Кузмов -актьор, получил орден "СВ.св. Кирил и Методий" терта степен, Златна значка на Съюза на артистите и много други отличия.

Константин Кисимов - роден на 16.08.1965 г.. Актьор - незабравим маг на театралното изкуство.

Петър Янков - бил е говорител на местното радио в Асеновград. Виден актьор и режисьор. Работил е в театъра в Сливен, в Хасковския театър.

Други известни актьори и актриси от Асеновград: Василка Чиликова, Стефан Костов, Борис Стаменов, Георги Вълков, Дора Златанова, Кузма Шенко, Янко Ганев.

 
noimage
Продава Гараж
( / Недвижими имоти)
Вторник, 17 Октомври 2017
Професионален курс „Грим“
Професионален курс „Грим“
( / Образование)
Вторник, 17 Октомври 2017
курс „Маникюр, педикюр и ноктопластика“
курс „Маникюр, педикюр и ноктопластика“
( / Образование)
Вторник, 17 Октомври 2017

Твоят зъболекар

Банер