Начало Видни личности от Асеновград

Подай сигнал за нередност

Банер
Поискай оставка!
Видни личности от Асеновград

Асеновград има многовековна история, наситена с различни събития и много човешки съдби. Неизменна част от историята на града са хората - дейци на изкуството и културата, спорта, общественици, църковни деятели от миналото и от наши дни. Не може да не се споменат дори някои на пръв поглед обикновени хора, но благодарение на които Асеновград има своите черкви, манастири, параклиси, музеи и други паметници на културата и изкуството.

До този момент това е първият вариант на интернет страница , където могат да се открият в синтезиран вид личностите, родени или живели в Асеновград, работили, творили тук. Благодарение на тези хора градът е такъв, какъвто е сега със създаденото, обогатявано и запазено от тях културно-историческо наследство. Тук са включени и много личности, които по една или друга причина са свързани с града и са оставили нещо след себе си не само тук, но и в други райони на страната и дори по света.

Изворите на информация са от различни печатни и други източници, издадени в Асеновград през годините 1995-2004 г.Култура и изкуство Печат Е-мейл
Видни личности от Асеновград

Благовест Христов Сендов

Роден е на 8.03 1932 г. в Асеновград. Бил е ректор на Софийския университет, зам. председател на БАН, посланик на България в Япония. Награден е със Орден "Стара планина" за заслугите му в областта на образованието и науката.

Автор е на повече от 30 учебника и има над 200 научни публикации.

Николай Хайтов (1919-2002)

Роден е през 1919 г. в село Яврово. Носител е на Димитровска, Йовковска, Вазовска награда за литература. Написал е над 40 романа, повече от 10 пиеси, 800 статии и рецензии. През 1997 г. е избран за академик на БАН. През 2000 г. е удостоен с орден "Стара планина".

По-известни негови произведения са: "Диви разкази"- преведени на 25 езика, "Халища", "Шумки от габър", "Гробът на Левски", "Дневници" и много други. По новите му книги са "Троянските коне в България", "През сито и решето".

По негов сценарий са филмите: "Козият рог", "Мера според мера", "Мъжки времена" и др.

Николай Хайтов умира на 30.06.2002 г. Народното читалище в София, както и литературната награда за белетристика и публицистика носят неговото име.

Професор Иван Кирков

Роден е през 1932 г. в Асеновград. Завършва живопис 1954 г. През повече от 30 годишната му творческа дейност Иван Кирков се налага като един от най-оригиналните български живописци, сценографи, илюстратори и педагози.

Коста Форев (1942-1993)

Български живописец. Участвал е в изложби във Франция, Англия, САЩ Негови картини могат да се видят в етнографската къща в Асеновград.

Иван Станев

Роден е на 13.10.1933 г. Завършва Медицинския университет в Пловдив през 1959 г. Работил е в с. Стремци (Кърджалийско), също във ВМИ Пловдив - "Патология", в Пазарджик и във "Втора градска болница" в Пловдив (1966-1971). От 1991(вече 15 години) работи в МБАЛ Асеновград, "Патология".

От 1971 до 17.08.1991 г. е главен лекар на Окръжна болница, гр. Пловдив. Той е човекът, благодарение на когото тази болница има сегашната сграда. Не случайно си позволяват да го наричат "създателят" на новата Окръжна болница в Пловдив. Естествено, много хора са се включили и помагали за изграждането й, но инициативата за това дело е била именно негова. Иван Станев е направил много за развитието на медицината и здравеопазването в Пловдив като цяло. Успял е да създаде условия и база за осъществяване на самото здравеопазване. Бил е участник в изпълнението на практическата медицина, съчетано с внедряването на техническите постижения за онова време. Издал е много публикации и е участвал в медицински конференции и конгреси. Освен това той се занимава и с друга творческа дейност. Написал е следните книги: "Дивна долина" - роман в 4 тома и "Библейски дами и карнавал" в два тома. Неговият разказ има специфичен и силно интригуващ изказ.

Светла Москова - виден изкуствовед

Родена е на 16.01.1953 г. в с. Лакатник, Софийско. Живее в Асеновград. Завършила е Художествена гимназия в гр. Казанлък през 1972 г. и специалност Изкуствознание в Националната художествена академия -София при проф. д-р А. Божков през 1977 г.

Член е на Съюза на българските художници от 1989 г., на Съюза на научните работници в България от 1997 г., на Дружеството на пловдивските художници от 1978 г. и на Съюза на българските писатели, Пловдив (2000 г.).

От 27 години работи в сферата на културата: като специалист по култура в Общинския съвет за култура при Община Асеновград, преподавател по История на изкуството в Художествена гимназия (Пловдив) и от 1985 година до сега е уредник в Държавна художествена галерия (Пловдив).

Светла Москова е автор на повече от 500 материала, вкл. рецензии, статии, научни студии в пловдивския и централния печат, като голяма част от тях са свързани с оценка и анализ на съвременното пловдивско изкуство. Има много изяви в медиите, участия в научни конференции, участия и авторски проекти в изложби и за изложби.

Светла Москова е написала няколко книги :"Спас Нешовски", "История на изкуството" (помагало), "Те създадоха България". Участвала е като съавтор на книгите " 24 икони от Южна България", "Те създадоха България", "100 години организиран художествен живот в България" и др.

Петко Москов (1953-2004)

Признат е за майстор на монументалното изкуство. Автор е на повече от 50 паметника в България. Носител е на десетки награди в национални и международни конкурси.

Завършва художествената гимназия в град Казанлък. През 1978 г. завършва НХА, София при проф. Иван Мандов и Илия Илиев. Бил е многогодишен преподавател в СХУ "Цанко Лавренов", Пловдив.

От 1979 г. участва редовно в национални изложби на Съюза на българските художници. Негови творби се намират в художествени галерии в Пловдив, Смолян, Стара Загора и др. Има и много изяви в чужбина - САЩ, Русия, Германия, Швейцария и др.

Неговата творба "Св.св. Кирил и Методий" е подарено от Гражданския клуб в Пловдив на Папа Йоан Павел Втори по време на гостуването му в България през 2002 година.

Почетен граждани на Асеновград, автор на над 50 монументални творби в цялата страна, между които паметниците на Капитан Петко войвода, на Йоаким Груев и на Св. Св. Кирил и Методий, барелеф на Васил Левски за манастира "Св. Петка" до Асеновград.. Преди година той е изработил голяма скулптурна композиция, посветена на Самуил, на гръцкия остров Ахил, където е гроба на българския цар. Последната му работа е барелеф на патриарх Евтимий, който ще бъде поставен в Бачковския манастир над последното земно жилище на патриарха.

Георги Ковачев

Роден е в Асеновград. Завършил е Националната художествена академия. Бил е учител, директор на гимназия в града, виден общественик. Водил е много кръжоци по изобразително изкуство. Бил е учител на много местни известни художници, като Коста Форев, Иван Кирков, Коста Ламбрев и други. Откривател на светилището на Дионис край Асеновград (Белинташ).

Димитър Ковачев

Уредник на палеонтологичния музей в Асеновград. В продължение на три десетилетия той и негови ученици постепенно успяват да създадат музея в днешния му вид и съдържание - уникална експозиция не само за България, но и за Балканите.

Вангел Примов- бил е първият журналист в Асеновград

Олга Блажева (1901-1986)

Родена е на 31.12.1901 г. в Асеновград. Била е учителка и поетеса. По известни стихотворения: "Копнежи", "На Слънцето-Живот", "Възкръснала душа".

Христо Ке Пелла

Роден е в Асеновград. Преподавател е във Философския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Автор е на книгите "Хайку от южния хоризонт на есента" и "Хайку сезони" и на няколко публикации.

Димитър Андреев - Ганди

Роден е през 1912 г. Изтъкнат асеновградски книжар.

Георги Петров

Занимава се с дърворезба, правил е исторически паметници.

Иванка Тошева

Била е учителка и директор на училище в Асеновград. Видна общественичка.

Георги Янков Тонев - първият книжар в Асеновград.

Георги Евстатиев - прочут майстор на латерни.

Янко Лилов

Майстор на иконостаси. Негови иконостаси има на много места по света - САЩ, Италия, Франция, Гърция.

Васил Йорданов Москов

Роден е на 31.07.1981 г. Завършва СХУ "Цанко Лавренов", Пловдив. Тази година се дипломира от Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ), специалност "Графика" при доц. Генадиев.

Участвал е в общи изложби в СХУ.

През 2002 г. - самостоятелна изложба живопис в Синята къща в Пловдив. През 2003 г. участва в проект със светлинна инсталация в Чифте баня в Пловдив. Следващата година отново там, участва в друг проект с фотоколажи.

Участия от тази година - Първа академична фотоизложба на АМТИИ в Балабановата къща през месец май и от фотоизложба "Академика 2005" за фотографи от Българя от различни образователни групи - печели награда "Джуниър 98".

Предстоят много бъдещи проекти, един от които е концептуална изложба (15.08.2005 г.), включваща графика, живопис, скулптура, фотография, инсталация и др.

Атанас Петков Москов

Роден на 13.04.1976 г. В момента учи в СХУ "Цанко Лавренов", гр.Пловдив. От 2000 г. е член на дружеството на пловдивските художници.

Между 2002-2005 г. участва в четири общи изложби в Пловдив на Дружеството на пловдивските художници и в две общи изложби в Асеновград. Представя се на международната изложба "Импресия" през 2004 г. в Международния панаир в Пловдив. Има участие в обща изложба в гр. Валега, Малта. Направил е самостоятелна изложба в Асеновград. Взима участие като помощник - изпълнител в два Национални скулптурни симпозиума.

Атанас Москов работи скулптура в различни материали, като основният е камъкът. Има различни реализации в областта на декоративната пластика в интериор и екстериор.

Атанас Кръстев - Начо Културата

Роден е на 17.09. 1922 г. в Асеновград. Виден общественик и културен деец.

През 1990 г. в партера на 200-годишната си къща навръх Небеттепе той отвори първата в Пловдив частна галерия "Червеното пони". Под егидата на Атанас Кръстев Старият град в Пловдив се възстановява и реставрира.

Аристи Георгиев Чорбаджаков - Чорбаджака

Роден е на 27.01.1886 г. Той е изобретателят на прословутата станимашка малага.

Димитър Паунов (1923-1990)

Завършил е във Висшия театрален институт, специалност "Театроведство и театрална критика". Много години работи в Съюза на артистите в България. Автор е на няколко книги "Мелпомена се бори", "Ваятели на нравствени ценности" и др.

Д-р Костадин Тенев

Роден на 1.09.1877 г. По професия е бил зъболекар, а също така и виден общественик. Един от учредителите на колоездачно дружество "Родопски орел" през 1905 г. Имал над 70 години трудов стаж.

Христо Даскалов (1907-1993)

Спортист, журналист, театрал, общественик. Написал е мемоари "Моят живот - такъв, какъвто го живях". Неговите разкази, статии и други творби се намират в Градския исторически музей.

Петър Каишев

Автор е на много сценарии, режисьор на игрални, документални и рекламни филми. За сценария на филма "Един миг свобода" по новелата "Старецът" е получил награда на СБП (1970 г.). Има награда за най-добър детски филм, Първа награда за рекламни филми (1974), награда "Златната плоча" за филма "Рицарят на бялата дама" в Авелино, Италия (1985) и още много други.

Петя Буюклиева

Родена на.24.06.1959 г., Асеновград. Едно от откритията на българската популярна музика в средата на 80-те години. Петя има солидно музикално образование - Музикално училище в Пловдив (пиано) и Музикална академия (Естраден отдел). Една от първите й забележителни изяви е представянето й на Софийската Джаз среща през 1980. През 1981 Петя Буюклиева е солистка на оркестър "София". От фестивала "Златният Орфей" през 1986 тя печели Голямата награда, от "Братиславска лира" - Специалната награда, а от фестивала "Гала" в Куба през 1987, донася 3 награди - на публиката и на кубинската преса, "Златен диск" и Голямата награда "Сребърна раковина" за изпълнение на кубинска песен. Популярни хитове - "Жена на всички времена", "Хоби", "Ежедневен човек", "Пролет" (дует с Георги Христов). Петя Буюклиева успешно работи като солистка на Биг бенда на БНР и Динамит брас бенд. През 1998 тя прибавя към богатата си колекция от призове още три - Голямата награда от фестивала в Македония "Макфест", II-ра награда от конкурса в Памуккале (Турция) и златен медал от Световния шампионат за изпълнителски изкуства в Лос Анжелис. Последният й сингъл е реализиран с музикантите от Ку-ку бенд - "Шумна самота" през 1999. Абуми:: Петя Буюклиева/87, Хоби/90, Аз, Петя/94, The Best of…/96

Георги Терзиев

Роден е на 1.04.1920 г. Завършва Българската държавна консерватория и става учител по музика в гимназия "Ленин" в Асеновград (сега - "Св. Княз Борис Първи". Организира ученически симфоничен оркестър, хорови формации и др. Създава един от първите естрадни оркестри със солисти. След пенсионирането си ръководи народни хорови състави. Почива на 6.11.1990 г. в Лос Анжелис.

Дамян Велчев - оперен певец.

Димитър Ганев (1919-2003)

Той е бил виден музикант и диригент от Асеновград с изключителен принос в развитието на музикалното изкуство. Награден е със "Златната лира" от Съюза на музикантите и е обявен за почетен гражданин на София.

Стефан Ташев - Асеновградския Паганини

Роден на 1.11.1920 г. Изтъкнат музикант цигулар.Работил е в Царския симфоничен оркестър в София, но след закриването му се връща в Асеновград, където има епизодични музикални прояви: Съвместни концерти с Монка Кишкилова, концерт-майстор на училищния симфоничен оркестър под диригентството на Георги Терзиев, първа цигулка в оркестъра за много оперети.

Йордан Москов

Роден е през 1959 г. в Асеновград. Завършва НХА през 1987 г., специалност "Пространствено оформление". Участвал е в много общи изложби в Асеновград и в различни изложби за дизайн и пространствено оформление в Пловдив и София. Негово дело е патентованата в Лондон на 25.03.2004 г. зимна гума. С нея участва в пролетна изложба дизайн 2005 в София.

В Асеновград са родени, израстнали и творили много актьори. Някои от тях са:

Тачо Танев (1882-1962) - театрал, режисьор, педагог, артист, образец на родното театрално изкуство. Бил е ръководител на Асеновградския театър.

Иван Иванов - български артист, участвал в един от култовитв български филми "Всичко е любов".

Никола Гунов - актьор и основател на Асеновградския театър.

Кирил Светлов - роден е през 1924 г.. Наричат го "човекът-театър". Написал е книгата "Театрални записки".

Крум Ковачев - актьор кукловод.

Аргир Бояджиев - творчеството му е свързано със създаването и укрепването на Асеновградския театър.

Йордан Матев - участвал е във филма "Тютюн", "Мъже", "Хора на път" и др.

Монка Кишкилова - актриса, музикантка и културна деятелка. Била е стоматолог. В творческия си път е пресъздала над 20 роли.

Катя Тодорова - актриса. Участвала е в основаването на театъра в града.

Надя Тодорова - актриса. Освен в многото пиеси, тя е участвала и в над 10 български филма, някои от които са: "Записки по българските въстания", "Снаха", "Войната на таралежите", "Дами канят".

Христо Кузмов -актьор, получил орден "СВ.св. Кирил и Методий" терта степен, Златна значка на Съюза на артистите и много други отличия.

Константин Кисимов - роден на 16.08.1965 г.. Актьор - незабравим маг на театралното изкуство.

Петър Янков - бил е говорител на местното радио в Асеновград. Виден актьор и режисьор. Работил е в театъра в Сливен, в Хасковския театър.

Други известни актьори и актриси от Асеновград: Василка Чиликова, Стефан Костов, Борис Стаменов, Георги Вълков, Дора Златанова, Кузма Шенко, Янко Ганев.

 
Известни асеновградчани спортисти Печат Е-мейл
Видни личности от Асеновград

Велик Капсъзов

Роден е през 1934 г в Асеновград. Състезател по спортна гимнастика. Първият българин, носител на два златни медала от европейските първенства в Люксембург и Белград. Печелил е още много медали и е "Заслужил майстор на спорта" (Змс). Писал е статии и научни трудове. Изобретява тренажори и други уреди. Обявен е за почетен гражданин на София.

Георги Златев

Роден 1958 г. Изтъкнат състезател по гребане (каяк). Пет пъти е републикански шампион на каяк на дестинация 2000-5000 м. Като треньор е подготвял редица национални състезатели.

Борис Трендафилов

Рождена дата - 21.09.1931 г. Заслужил съдия от международна категория, носител на златната значка на ФИФА.

Петър Лянгов

Международен майстор на спорта - шахмат. Бил е треньор и в "Асеновец".

Димитър Янков - шахмайстор

Роден на 17.05.1934 г. в Асеновград. Бил е три пъти републикански шампион и три пъти градски първенец. През 1998 г. е бил избран за шахматист на Асеновград за годината.

Иван Неделчев Чепаринов

Роден на 26.11.1986 г. Допреди години го нариха "Детето чудо"..Тринайсет годишен става международен шахмайстор. На четиринайсет годишна възраст е включен в националния отбор на България за мъже. От 1995 до 2000 г. печели 18 републикански титли за деца, юноши - младежи и старша възраст. Участвал е успешно в европейски и световни шампионати. Един български вестник го обяви за българския Боби Фишер. През 2003 г. става почетен гражданин на Асеновград.

Янко Деведжиев

Заслужил треньор по борба свободен стил. Роден на 24.07.1932 г.

Петър Иванов Ангелиев

Рождена дата 21.02.1996 г. Състезател по ловна стрелба. Четири пъти с младежкия национален отбор печели Купата на България. Бил е вицерепубликански шампион за младежи (индивидуално).

Йордан Иванов Димитров

Състезател по ловна стрелба. Роден 1964 г. Спечелил редица медали от различни първенства. Обявен е за републикански шампион през 1986 г. Поставя нов балкански рекорд на Балканиадата през1996 г.

Георги Кехайов

Роден е през 1938 г. Бил е акробат в Софийския цирк. Получил е много признания за себе си и трупата му от чужбина. Трупа "Кехайови" постигат световни рекорди. През 2002 г. е провъзгласен за почетен гражданин на Асеновград. Георги Кехайов и трупата му имат и диплом от Гинес.

Змс Иван Веселинов

Роден 1925 г. Той е щангист, донесъл най-много медали от различни състезания в миналото. Подобрил е 250 републикански и други рекорди. Залата за вдигане на тежести в Асеновград носи неговото име.

Змс Йордан Митков - щангист

Първият олимпийски шампион на Асеновград и Пловдивски окръг. Роден е през 1956 г.

Стефан Топуров

Роден на 11.08.1964 г. в Асеновград. Той е първият човек, вдигнал 3 пъти собственото си тегло. Бил е олимпийски, световен и европейски шампион. Подобрил е 10 световни рекорда.

Павел Бойчев

Роден 1949 г. На 23 годишна възраст става републикански шампион. След злополука краката му остават неподвижни. От 1980 г. редовно участва в спартакиадите за инвалиди и винаги се завръща със златни медали. Той е почетен гражданин на Асеновград.

Други известни имена от тежкоатлетите в Асеновград:

Змс Трендафил Стойчев, Змс Христо Плачков, Змс Севдалин Маринов, Змс Пламен Желязков, Мс Светла Дамянова и много други.

Популярни личности от спорта кану-каяк в Асеновград:

Катерина Дърбоклиева, Елена Хиткова, Мария Синтова, Лиляна Кисова, Дора Янева, Емилия Митева, Анушка Чулева, Николина Трендафилова, Георги Златев и др. Майстори на спорта: Димитър Касабов, Петър Стоянов, Богдан Богданов, Трайчо Пожарлиев, Васил Чилингиров, Асен Чойков, Славчо Мангараков, Пепа Костадинова, Деян Трачев, Благовест Стоянов, Трайчо Драганов и други.

Виолета Димитрова Стамболийска

Родена е на 1.09.1943 г. в Асеновград. Завършва НСА. Започва работа като треньор по спортна гимнастика.

През 1976 г. основава балет "Детски свят", отбор по спортна гимнастика, по лека атлетика, с които е спечелила редица републикански титли. Тя е автор на над 20 масови гимнастически композиции: "800 години Асен и Петър", "1300 години България" и др.

През 1987 г. с Н. Георгиев създават първият празник на Асеновград, като впоследствие възникват асеновградските майски празници. До 1996 г. Виолета Стамболийска е автор на тези празници. В момента се занимава с аеробика. Подготвила е над 40 инструктора. Благодарение на нея Асеновград се гордее с балетна формация "Малка Косара", "Косара". Тя е награждавана с много титли и медали. Получила е Орден "Св.св. Кирил и Методий" първа степен като учителка.

Създателка е на много спектакли, по известни от които са "Улицата" през 1994 г. - първият рок-балет в града, "Сега и преди" с "Косара" и други.

Васил Димитров и Мария Василева

Те са били първите преподаватели по спортни танци в града.

Дойка Апостолова

Майстор на спорта по спортна акробатика и състезателка в клас "международен" по спортни танци. Притежава най-високият съдийски лиценз и непрекъснато участва в конкурси у нас и в чужбина. Тя е дългогодишен треньор по спортни танци в града.


 
Личности от Асеновград, свързани с църковния живот Печат Е-мейл
Видни личности от Асеновград

Ной Ангелов, наричан още "Родопския Отец Паисий". Виден родолюбец и общественик, роден през 1857 г.

Свещеник Ангел Чолаков

Роден през 1893 г. Служил е над 30 години в църквата "Св. Богородица Благовещение".

Таню Фичеджи - човекът с най-големи заслуги за изграждане на църквата "Св. Димитър" в Асеновград.

Дядо Паисий Пастирев

Роден през 1876 г. Бивш игумен на Бачковския манастир, ръкоположен за архимандрит през 1905 г. Той е бил изтъкнат родолюбец. Участвал е в борбата за превземане на църквите, училищата, манастирите, владени от гърците в Станимака и околията.

Осъществявал е активна просветна дейност и е имал основна роля в обновяването на сградите на Бачковския манастир. Има заслуги за възстановяването на вековната традиция за литийно шествие на иконата на "Св. Богородица" до Клувията. Голяма част от живота си е посветил на благотворителна дейност.

Султана Шишманова

Родена е през 1883 г. Ръководител и наставник на християнското дружество в Асеновград. Тя е въвела литийното шествие - носенето на иконата на "Св. Богородица" до Бачковския манастир в деня на Преполовение (25 дни след Великден).

Основната й дейност е била благотворителна, както и възстановяване на много храмове и параклиси в града и околностите му.

Георги Сивков (1896-1976)

Той бил един от най-старите и ревностни членове на християнското братство "Свето Благовещение".

Андон Добрев

Инициатор за построяването на известната чешма с пет чучура пред църквата "Света Богородица Благовещение", наричана още Рибната. По негова идея тези чучури представляват риби.

Друга негова идея е издигането на кръста-монумент, който да бъде като символ на Асеновград. Кръстът се намира пред параклиса "Св. Петка".

Отец Александър Тонев

Той е първият духовник почетен гражданин на Асеновград. От 1.04.1951 г. започва да служи в черквата "Св. Атанасий", където основава църковен хор. В края на жизнения си път служи като проповедник в Бачковския манастир.

Матей Анадолиев

Роден през 1844 г. Първият свещеник в църквата "Св. Атанас". Член на Тайния комитет по подготовка на въстанието през 1876 г.

 
Революционни дейци от Асеновград Печат Е-мейл
Видни личности от Асеновград

Отон Иванов

Роден е на 28.03.1850 г. Той основава тайния комитет по подготовка на освободителното въстание. Също така е основател на първото читалище в града.

Бако Динчо

Български първенец, участвал в Априлското въстание. Той пръв подал инициативата да се празнува денят на братята Кирил и Методий в Асеновград.

Хаджи Димитър Стоилов

Той е една от най-колоритните революционни фигури в Станимака. Бил е съратник на Отон Иванов и на Петко Войвода.

Ангел Янков

Участвал е в Балканската и европейски войни. Също така е бил виден строител на паметници на родопската и възрожденската архитектура.

Сава Катрафилов

Изтъкнат църковен и революционен деец. Помогнал е за създаването на Араповския манастир. Бил е в четата на Ботев и духовен наставник на Отон Иванов. Роден е през 1836 г.

Стоян Джансъзов

Той е един от първите учители в Араповския манастир и е участвал в освободителната Руско-турска война.

Никола Панайотов

Роден е през 1882 г. Освен, че е бил благодетел и общественик, деец за освобождението на Беломорска Тракия, той е и основател на мелница "Никола Панайотов", Асеновград.

Атанас Свещаров

Бил е виден родолюбец и революционен деец. Участвал е в четата на Христо Ботев.

Легендарният Ангел войвода

Той е бил закрилник на града през годините 1833-1866 г. Дал е средства и е подпомогнал изграждането на Араповския манастир, където има издигната кула, наречена с неговото име.

Генерал Виктор Десидрович Дандевил

Той влязъл в Станимака като командир на Трета гвардейска дивизия. Провъзгласил освобождението на града от турско робство. Обявен е за Освободител на Асеновград.


 
Асеновградчани от политическия живот Печат Е-мейл
Видни личности от Асеновград

Йордан Бакалов - роден през 1960 г. Народен представител в 38 - то и 39 - то Народно събрание. Бил е в комисията по Национална сигурност в 38 - то НС.

Гергана Грънчарова - родена през 1973 г. в Асеновград. Бивш зам. министър на външните работи и говорител на МВнР. Георги Игнатов - политик от ОДС.

Д-р Костя Караиванов - роден е в Асеновград. Бил е политик, синдик. По професия е юрист.

Николай Налбантов - бил е член на РДП. Депутат в 37 Обикновено НС. Роден е в Асеновград.

Атанас Праматаров - политик от БЗНС.


 


Твоят зъболекар

Банер

Обяви


Notice: Constant ADSMANAGER_UPDATE_SUCCESSFULL already defined in /home/asenovgr/public_html/components/com_adsmanager/lang/lang_bulgarian.php on line 545

Notice: Constant ADSMANAGER_LAST_ADS already defined in /home/asenovgr/public_html/components/com_adsmanager/lang/lang_bulgarian.php on line 637

Notice: Constant ADSMANAGER_SELECT_CATEGORY already defined in /home/asenovgr/public_html/components/com_adsmanager/lang/lang_bulgarian.php on line 787

Notice: Constant ADSMANAGER_AUTOMATIC_ACCOUNT already defined in /home/asenovgr/public_html/components/com_adsmanager/lang/lang_bulgarian.php on line 789

Notice: Constant ADSMANAGER_POSITION_DESCRIPTION3 already defined in /home/asenovgr/public_html/components/com_adsmanager/lang/lang_bulgarian.php on line 859

Notice: Constant ADSMANAGER_UNAME already defined in /home/asenovgr/public_html/components/com_adsmanager/lang/lang_bulgarian.php on line 899

Notice: Constant ADSMANAGER_PASS already defined in /home/asenovgr/public_html/components/com_adsmanager/lang/lang_bulgarian.php on line 901

Notice: Constant ADSMANAGER_SEARCH_TITLE already defined in /home/asenovgr/public_html/components/com_adsmanager/lang/lang_bulgarian.php on line 983
Всички обяви(0)
- - - - - - -
Здраве (0)
Работа (0)
Култура, изкуство (0)
Търговия (0)
Недвижими имоти (0)
Услуги (0)
Образование (0)
Бизнес (0)
Разни, други (0)
Запознанства (0)
Стоки за дома (0)
Наеми (0)
Хоби (0)
Пари (0)
Авто-мото (0)