Начало Празници в Асеновград Други празници от Асеновград Рождество на Св. Йоан Кръстител, Св. Яни, (Калиница) - 24 юни

Подай сигнал за нередност

Банер
Поискай оставка!
Рождество на Св. Йоан Кръстител, Св. Яни, (Калиница) - 24 юни Печат Е-мейл
Други празници от Асеновград

Този празник отбелязва началото на лятото и е свързан с един от най-почитаните светци в християнския календар - Св. Йоан Предтеча.

Счита се, че на този ден, нар. още Яневден, слънцето се намира в най-високата си точка. Също така се вярва, че билките събрани тогава са особено силни и лековити. Затова още преди изгрев слънце берат от тях за лек.

Местните вярвания, свързани с Еньовден, намират най-пълен израз в обичая "Калиница". Названието на обичая е гръцко и означава "хубавица", "хубава булка", тъй като главното обредно лице е малко момиченце, облечено като булка.

Няколко дни преди празника всяка махала си избира своя "калиница", така че на самия ден градът е изпълнен с пъстрите групички на децата, които обикалят от една махала в друга.

Момиченцето, което се избита за "калиница" трябва да е на три годинки и то е "калиница" в продължение на три години, след което се избира друго.

В навечерието на празника в дома на момиченцето идват по-големи момичета и донасят свои нишани - пръстен, копче, карфица и др., и ги слагат в бакърче с "мълчана вода" (вода, налята мълчешком). Покриват го с бяла кърпа и го оставят под зелено дърво или трендафил в градината, за да "преспи" под звездите.

Сутринта на Яневден момичетата отиват в дома на калиницата, за да присъстват на нейното обличане. Тя слага бяла рокля, дълъг бял воал на главата си, прихванат към венец от цветя. От двете и страни застават момиченца, които през цялото време я водят под ръка и изпълняват ролята на нейни "шаферки". Около тях и зад тях в редици,по 6-7 във всяка редица, се нареждат останалите момиченца. Момичето точно зад "калиница", във втората редица държи над нея отворен чадър, за да й пази сянка. Всички момичета от групата са облечени в бели празнични рокли, с венци от цветя на главите и с разперени книжни ветрила. Групата се води от едно по-голямо дете, което вече е било "калиница". През цялото време то върви заднешком и дава тон за песента. От двете страни на групата има по едно момче, братче на някое от децата или от махалата, което изпълнява ролята на охрана. В ръцете тези момчета носят оръжия от хартия. Освен това те носят и всичко необходимо на момичетата за през деня, когато ще са навън.

Така подредени, момичетата и "калиницата" обикалят махалата и пеят песен, посветена на нея:

"Вижте нашта Калиница колко е красива,

тя ще стане по-красива, нека да ни е жива!"

След като обходят тяхната махала, децата отиват в другата. По пътя, ако се срещнат две групи "калиници", се прикриват с чадърчетата, за да не се видят.

По време на обиколката те отиват в параклиса "Св. Яни", за да получат благословията на свещеника.

По обед групите с "калиници" излизат на открито извън града. Майките и особено тази на "Калиница" им приготвят различни лакомства за почерпка. На третата година майката на "Калиница" им прави гювеч. С него се отбелязва завършване на периода, през който детето е било "калиница".

След като се нахранят и си починат момичетата се хващат на хоро и запяват:

"Хайде, Калиница, да играем…"

Надвечер групата с "калиниците" тръгва към нейната къща и по пътя пее. Майката отваря вратата, кани ги вътре и в двора момичетата взимат бакърчето с нишаните и започва гадаенето. Калиницата изважда нишаните един по един и изрича: "Която ще стане хаджийка, нейният нишан да излезе" или "която ще бъде богата, нейният нишан да излезе". Така Калиница гадае какво ще е бъдещето на всяко момиче. След това водата се излива в същото дърво, където е "пренощувала" вечерта. Домакините изпращат гостите, като си пожелават живот и здраве догодина пак да се прави "Калиница".

Този обичай всъщност представлява една сватба и това е слънчовата женитба, тъй като това е моментът на най-високата точка на слънцето. Този ден се приема повратен за сезона, слънцето се обръща, т.е. с него настъпва съдбоносна промяна, която се очаква да дойде за двата основни персонажа - Калиница и Яньо, а това именно е женитбата.

Според местната легенда образът на Калиница е свързан с този на малката Богородица от храмовата икона в параклиса "Св. Въведение Богородично". Там тя е представена почти по същия начин - заобиколена от своите родители и приятелки, които държат в ръце запалени свещ. Иконата представлява важен момент от живота на Богородица, когато тя за първи път ще бъде въведена в храма.

В представите на народа образът на Калиница непрекъснато се слива с този на Св. Богородица.

Също така празникът Еньовден, Яневден и обичаят Калиница отбелязват началото на лятото, започването на втората половина от годината, както и сливането на двете начала - слънцето се жени за земята.

Източник на информация: "Календарни празници от Асеновград", Ганка Маринова, 1996г.


 
ЕЛИТ 2 Слънчев бряг Апартаменти под наем до Какао бийч
ЕЛИТ 2 Слънчев бряг Апартаменти под наем до Какао бийч
( / Разни, други)
Вторник, 13 Февруари 2018
Курсове по математика за кандидат-студенти!
Курсове по математика за кандидат-студенти!
( / Услуги)
Понеделник, 12 Февруари 2018
Курсове по История за кандидат-студенти на Родина!
Курсове по История за кандидат-студенти на Родина!
( / Услуги)
Понеделник, 12 Февруари 2018

Твоят зъболекар

Банер

Обяви


Notice: Constant ADSMANAGER_UPDATE_SUCCESSFULL already defined in /home/asenovgr/public_html/components/com_adsmanager/lang/lang_bulgarian.php on line 545

Notice: Constant ADSMANAGER_LAST_ADS already defined in /home/asenovgr/public_html/components/com_adsmanager/lang/lang_bulgarian.php on line 637

Notice: Constant ADSMANAGER_SELECT_CATEGORY already defined in /home/asenovgr/public_html/components/com_adsmanager/lang/lang_bulgarian.php on line 787

Notice: Constant ADSMANAGER_AUTOMATIC_ACCOUNT already defined in /home/asenovgr/public_html/components/com_adsmanager/lang/lang_bulgarian.php on line 789

Notice: Constant ADSMANAGER_POSITION_DESCRIPTION3 already defined in /home/asenovgr/public_html/components/com_adsmanager/lang/lang_bulgarian.php on line 859

Notice: Constant ADSMANAGER_UNAME already defined in /home/asenovgr/public_html/components/com_adsmanager/lang/lang_bulgarian.php on line 899

Notice: Constant ADSMANAGER_PASS already defined in /home/asenovgr/public_html/components/com_adsmanager/lang/lang_bulgarian.php on line 901

Notice: Constant ADSMANAGER_SEARCH_TITLE already defined in /home/asenovgr/public_html/components/com_adsmanager/lang/lang_bulgarian.php on line 983
Всички обяви(61)
- - - - - - -
Хоби (0)
Пари (0)
Авто-мото (0)
Здраве (0)
Работа (0)
Култура, изкуство (0)
Търговия (0)
Недвижими имоти (0)
Услуги (12)
Образование (33)
Бизнес (3)
Разни, други (12)
Запознанства (0)
Стоки за дома (0)
Наеми (1)