Начало Празници в Асеновград Други празници от Асеновград Свети Константин и Света Елена - 21 май

Подай сигнал за нередност

Банер
Поискай оставка!
Свети Константин и Света Елена - 21 май Печат Е-мейл
Други празници от Асеновград

В града има параклис, посветен на двамата светци, построен през 1821 г.

Съществува местно вярване, че Св. Константин и Св. Елена помагат да се възвърне говорът на децата, на тези, които заекват и които не могат да говорят. За да им се помогне децата се водят в параклиса и се извършват редица обредни действия, в които вземат участие жените, обслужващи храма. Светената вода, която се дава на децата да пият се приготвя от свещеника. В нея се пуска един ключ, с който се извършва "отключването" на говора. Той е окачен винаги до иконата на двамата светци, поставена отдясно на олтара. При подготовката на водата ключът трябва да престои в нея едно денонощие. Съдът с тази светена вода стои винаги до иконата.

При идването в параклиса вратата трябва да бъде отключена от детето, а ако е много малко, това става с помощта на родителите. Ключът трябва да се завърти надясно. Жената, която извършва "отключването" взема ключа, поставен до иконата, потапя го в светената вода, след което го слага в устата на детето и завърта надясно, като имитира отключването на вратата. След това детето трябва да отпие от водата, да си измие лицето и да напръска главата си. Трябва да изпие цялата вода, налята в чашата. От нея не бива да се връща обратно в големия съд, от който е взета.

Този ритуал може да се извърши и през друго време от годината, не точно на празника, като се вярва, че тези светци "отключват" и късмета на младите хора, а също им помагат да се оженят.

Иначе самият празник преминава със служба и обща трапеза, като всички вярващи, особено получилите изцеление носят дарове.

 
noimage
Продава Гараж
( / Недвижими имоти)
Вторник, 17 Октомври 2017
Професионален курс „Грим“
Професионален курс „Грим“
( / Образование)
Вторник, 17 Октомври 2017
курс „Маникюр, педикюр и ноктопластика“
курс „Маникюр, педикюр и ноктопластика“
( / Образование)
Вторник, 17 Октомври 2017

Твоят зъболекар

Банер