Подай сигнал за нередност

Банер
Поискай оставка!
Св. Трифон Зарезан - 1 февруари Печат Е-мейл
Други празници от Асеновград

Това е един от най-големите празници в града, който е свързан с лозаро-винарството. С този ден се поставя началото на пролетната обработка на лозята. Най-много хора се събират на параклиса "Св. Трифон", който се намира над кв. Амбелино. Там могат да се видят т. нар. пехливански борби. На победителя се дава овен, чиито рога са украсени с варак. Борбите се придружават с тъпани. Понякога празникът може да продължи до късно вечерта. Основният обреден момент е зарязването на лозята, с което се цели задвижване жизнените сокове на лозата. Това, от една страна има стопански смисъл, а от друга - да се задвижи жизнената енергия в цялата природа. Лозата символизира Дървото на живота, а виното, с което се полива коренът, като неин продукт трябва да донесе сила, живот, безсмъртие. Резитбата на лозята спомага за излизане от зимата, за нейното по-скорошно прогонване и подтикване силите на растежа, с цел по-бързото идване на пролетта. Резитбата, която се извършва на този ден е свързана с много обредни действия и празничност.

Прогонването на зимата, на смъртта и злото, и подготовката за идването на пролетта се изразява най-силно чрез пехливанските борби. Тяхната символика е победа на доброто над злото. Чрез противоборството на двама души се пропъжда злото, открива се пътят към доброто, жизненото, към пролетта.

Празникът Св. Трифон Зарезан съдържа в себе си много вярвания, проявени в основните обредни моменти, които водят началото си от древността. В него личат остатъци от култа към бога Дионис.

Този празник отбелязва края на зимата и началото на прехода към пролетта.

 
noimage
Дава под наем
( / Недвижими имоти)
Петък, 23 Юни 2017
noimage
РАБОТА ЗА СТРОИТЕЛИ
( / Работа)
Четвъртък, 22 Юни 2017
noimage
Дава под наем
( / Недвижими имоти)
Четвъртък, 22 Юни 2017

Твоят зъболекар

Банер