Подай сигнал за нередност

Банер
Поискай оставка!
Йордановден - 6 януари Печат Е-мейл
Други празници от Асеновград

Този празник се отбелязва в града особено тържествено, защото се хвърля кръстът в реката, за да се очистят водите. Богослужението в църквите е много рано. В определен час свещениците от всички църкви, заедно с енориашите, се отправят към уреченото на реката място, за да се извърши "кръщаването". Начело на всяко шествие върви свещеникът, а след него се носят иконите, хоругвите и запалени фенери. Цялото множество от хора, със запалени свещи в ръка, заема пространството по двата бряга на реката и моста. Кръстът, който се хвърля в реката трябва да е дървен, а не метален, за да не потъне.

Мъже се хвърлят в реката, за да го извадят и този, който успее да го хване, го вдига високо, за да видят всички. Човекът, извадил кръста е бил на особена почит през цялата година.

Иконите, донесени от църквите се измиват в реката. Светената вода на този ден се нарича "богоявленска" и се пази под престола в олтара на всяка църква, за да се дава от нея по време на причастие през Великия пост. Всички присъстващи на водосвета в реката се измиват и пият от осветената вода за здраве. Жените донасят домашните икони и ги измиват в осветеното място в реката за здраве.

На този ден е станало кръщаването на Исус от Йоан Кръстител във водите на река Йордан. На него празнуват всички с името Йордан, Йорданка, Фанка и др.

 
noimage
Продава Гараж
( / Недвижими имоти)
Вторник, 17 Октомври 2017
Професионален курс „Грим“
Професионален курс „Грим“
( / Образование)
Вторник, 17 Октомври 2017
курс „Маникюр, педикюр и ноктопластика“
курс „Маникюр, педикюр и ноктопластика“
( / Образование)
Вторник, 17 Октомври 2017

Твоят зъболекар

Банер