Начало Празници в Асеновград Празници, посветени на Св. Богородица Света Богородица Успение, Голяма Богородица - 15 август

Подай сигнал за нередност

Банер
Поискай оставка!
Света Богородица Успение, Голяма Богородица - 15 август Печат Е-мейл
Празници, посветени на Св. Богородица в Асеновград

Този празник е един от най-значителните за града и региона. Св. Богородица се счита тук не само за закрилница на майчинството, но и като покровителка на целия регион. В града за празника най-много хора се събират в църквата "Св. Богородица Успение", наречена още "дълбоката", поради това, че е леко вкопана в земята. Тук се раздават курбани след тържествената служба. Най-много богомолци обаче се стичат в Бачковския манастир, чиято съборна църква също е "Света Богородица Успение".

Поради това, че Св. Богородица се почита като закрилница на децата и даряваща жената с рожба, празникът се предшества с пости, наречени Богородични заговезни, които обхващат предхождащите го 15 дни. Жените, които са постили през това време взимат причастие. В деня на празника се спазва много строго забраната да не се върши тежка работа, както на полето, така и в къщи.

За да е по-голямо въздействието на Св. Богородица, жените отиват два-три дни преди празника да преспят в Бачковския манастир, където се събират богомолци от всички краища на страната. Онези, които са обрекли курбан на светицата, донасят по едно агне или овца, което трябва да бъде опято за здравето на приносителя. Който няма възможност да донесе обредно животно, а иска да направи дар, плаща за едно от наличните в манастира, което се опява за негово здраве.

Освен животните за курбан, богомолците поднасят пред иконата на Св. Богородица, която се счита за чудотворна, и много други дарове, а също и пари. Вярата в силата на светицата, че дарява жените с деца и бди за запазването на техния живот, се проявява най-силно на този ден.

На този ден в останалата част на страната празнуват своя имен ден всички жени с името Мария. Но в Асеновград повечето жени с това име празнуват на втория ден на Коледа, а не на Голяма Богородица, защото според местното разбиране за празника това е смъртта на Св. Богородица и това не е повод за такъв именно празник. Денят е празничен за местните хора само като израз на почит, преклонение и благодарност към светицата за всички добрини, с които тя ги дарява.

В деня на смъртта си Богородица се почита като даряваща живот. Според вярванията всъщност тя не умира, а само се пренася в друг свят, в небесното пространство. А небето е даряващо живот, защото там са слънцето, дъждът, които символизират оплождащото начало.

Празникът Успение Богородично съдържа хилядолетните представи на местните хора за смъртта и живота като един безкраен процес.

 
noimage
Продава Гараж
( / Недвижими имоти)
Вторник, 17 Октомври 2017
Професионален курс „Грим“
Професионален курс „Грим“
( / Образование)
Вторник, 17 Октомври 2017
курс „Маникюр, педикюр и ноктопластика“
курс „Маникюр, педикюр и ноктопластика“
( / Образование)
Вторник, 17 Октомври 2017

Твоят зъболекар

Банер