Подай сигнал за нередност

Банер
Поискай оставка!
Св. Богородица със златната ябълка Печат Е-мейл
Празници, посветени на Св. Богородица в Асеновград

Това е празник в чест на Св. Богородица и се пада в петата неделя на Великия пост. В петък вечерта в църквите се чете последният Богородичен Акатист и на следващия ден е този празник.

Той е свързан с вярата в Св. Богородица, като покровителка на майчинството и семейството и се явява продължение на Благовещение. Тачи се много от жени, които дълго време не са могли да се сдобият с дете. Те носят в църквата пити, на които се чете специална молитва за Св. Богородица, след което се раздава на всички присъстващи.

В двора на църквата се вари фасул, а също и пилаф.На иконата на Св. Богородица жените поднасят цветя. Самата икона е окичена с венец от ябълки, от които се дава на тези жени, които искат да заченат. Ябълката се изяжда цяла. Това е свързано с вярването, че жена занесла на Св. Богородица на този ден ябълка като дар и силно й се помолила да я дари с дете. Св. Богородица й се явила на сън и й подала ябълка, която била златна.

Този празник се тачи много в Асеновград. Той е един от характерните местни празници, посветени на Света Богородица, които не се срещат в другите етнографски райони. Празнува се най-вече в черквата "Св. Богородица Успение" в Горно Воден.

 
noimage
Продава Гараж
( / Недвижими имоти)
Вторник, 17 Октомври 2017
Професионален курс „Грим“
Професионален курс „Грим“
( / Образование)
Вторник, 17 Октомври 2017
курс „Маникюр, педикюр и ноктопластика“
курс „Маникюр, педикюр и ноктопластика“
( / Образование)
Вторник, 17 Октомври 2017

Твоят зъболекар

Банер