Начало Празници в Асеновград

Подай сигнал за нередност

Банер
Поискай оставка!
Празници в Асеновград

Календарните празници в Асеновград са преди всичко християнски, но в тях има и някои езически мотиви. Християнството дава наименованието на празниците, а предхристиянските традиции им дават съдържанието. Също така в станимашките религиозни празници е вплетена и цялата стопанска практика на населението.

Отпечатък върху формирането на местните традиции има и самото разположение на града. От него започва един от проходите към Беломорието. Оттук тръгват важни пътища на юг и свързват града със селищата оттатък планината. Контактите на местното население с това на другите предели на областта Тракия са били част от ежедневието.

Българи и гърци, живели тук, са образували една духовна общност. Те постепенно са създали една местна и оригинална духовна култура, която отличава града от другите селища в региона. Асеновград се отличава с особено развита християнска култура. Култът към Света Богородица се проявява в обичаи, посветени на нея, които са възникнали тук и не се срещат другаде.

След Първата световна война се чувства влиянието на европейската култура, която естествено се отразява и на празнично - обичайната система. Новостите се добавят към съществуващите традиции, като повечето се запазват до днес. Днешните традиции, обичаи, празници и вярвания са достигнали до нас, макар някои от тях да са леко приспособени по един или друг начин към условията на нашето съвремие и към начина на живот в наши дни. Основния мотив, замисъл и идея са запазени и обогатявани през годините.Благовещение, Благовец - 25 март Печат Е-мейл
Празници, посветени на Св. Богородица в Асеновград

На този ден Св. Богородица е получила благата вест от ангела, че ще роди син, който ще избави света. Оттам и названието на празника - Благовещение. Този празник заема особено място в календара и тъй като всичко свързано с живота на Св. Богородица в Асеновград е на особена почит. В града има и голяма църква, посветена точно на този момент от нейния живот - "Св. Богородица Благовещение". Тук се събират богомолци от цялата околия, защото на друго място църква "Св. Благовещение" няма.Жените, които искат да имат деца остават да спят през нощта тук.

 
Св. Богородица със златната ябълка Печат Е-мейл
Празници, посветени на Св. Богородица в Асеновград

Това е празник в чест на Св. Богородица и се пада в петата неделя на Великия пост. В петък вечерта в църквите се чете последният Богородичен Акатист и на следващия ден е този празник.

Той е свързан с вярата в Св. Богородица, като покровителка на майчинството и семейството и се явява продължение на Благовещение. Тачи се много от жени, които дълго време не са могли да се сдобият с дете. Те носят в църквата пити, на които се чете специална молитва за Св. Богородица, след което се раздава на всички присъстващи.

 
Света Богородица Успение, Голяма Богородица - 15 август Печат Е-мейл
Празници, посветени на Св. Богородица в Асеновград

Този празник е един от най-значителните за града и региона. Св. Богородица се счита тук не само за закрилница на майчинството, но и като покровителка на целия регион. В града за празника най-много хора се събират в църквата "Св. Богородица Успение", наречена още "дълбоката", поради това, че е леко вкопана в земята. Тук се раздават курбани след тържествената служба. Най-много богомолци обаче се стичат в Бачковския манастир, чиято съборна църква също е "Света Богородица Успение".

 
Рождество на Пресвета Богородица, Малка Богородица - 8 септември Печат Е-мейл
Празници, посветени на Св. Богородица в Асеновград

Този празник е отново посветен на Божията майка. Хората се молят за закрила на децата, семейството, за сдобиване с деца. На този ден се варят жито, което най-напред се носи в черквата да се опее и благослови, след което се раздава за здраве.

 
Събор на Пресвета Богородица, втори ден на Коледа - 26 декември Печат Е-мейл
Празници, посветени на Св. Богородица в Асеновград

Този празник е естествено продължение на Коледа, но се вписва в цикъла Богородични празници. Посветен на Дева Мария, защото както зачеването, така и раждането на Божия син е станало по чудесен начин. В църквата се отбелязва с богослужение, при което се възхвалява Божията майка. Това е денят, в който жените от Асеновград празнуват своя имен ден.

 
Йордановден - 6 януари Печат Е-мейл
Други празници от Асеновград

Този празник се отбелязва в града особено тържествено, защото се хвърля кръстът в реката, за да се очистят водите. Богослужението в църквите е много рано. В определен час свещениците от всички църкви, заедно с енориашите, се отправят към уреченото на реката място, за да се извърши "кръщаването".

 
Св. Трифон Зарезан - 1 февруари Печат Е-мейл
Други празници от Асеновград

Това е един от най-големите празници в града, който е свързан с лозаро-винарството. С този ден се поставя началото на пролетната обработка на лозята. Най-много хора се събират на параклиса "Св. Трифон", който се намира над кв. Амбелино. Там могат да се видят т. нар. пехливански борби. На победителя се дава овен, чиито рога са украсени с варак. Борбите се придружават с тъпани. Понякога празникът може да продължи до късно вечерта.

 
Свети Константин и Света Елена - 21 май Печат Е-мейл
Други празници от Асеновград

В града има параклис, посветен на двамата светци, построен през 1821 г.

Съществува местно вярване, че Св. Константин и Св. Елена помагат да се възвърне говорът на децата, на тези, които заекват и които не могат да говорят. За да им се помогне децата се водят в параклиса и се извършват редица обредни действия, в които вземат участие жените, обслужващи храма.

 
Рождество на Св. Йоан Кръстител, Св. Яни, (Калиница) - 24 юни Печат Е-мейл
Други празници от Асеновград

Този празник отбелязва началото на лятото и е свързан с един от най-почитаните светци в християнския календар - Св. Йоан Предтеча.

Счита се, че на този ден, нар. още Яневден, слънцето се намира в най-високата си точка. Също така се вярва, че билките събрани тогава са особено силни и лековити. Затова още преди изгрев слънце берат от тях за лек.

 


Твоят зъболекар

Банер

Обяви


Notice: Constant ADSMANAGER_UPDATE_SUCCESSFULL already defined in /home/asenovgr/public_html/components/com_adsmanager/lang/lang_bulgarian.php on line 545

Notice: Constant ADSMANAGER_LAST_ADS already defined in /home/asenovgr/public_html/components/com_adsmanager/lang/lang_bulgarian.php on line 637

Notice: Constant ADSMANAGER_SELECT_CATEGORY already defined in /home/asenovgr/public_html/components/com_adsmanager/lang/lang_bulgarian.php on line 787

Notice: Constant ADSMANAGER_AUTOMATIC_ACCOUNT already defined in /home/asenovgr/public_html/components/com_adsmanager/lang/lang_bulgarian.php on line 789

Notice: Constant ADSMANAGER_POSITION_DESCRIPTION3 already defined in /home/asenovgr/public_html/components/com_adsmanager/lang/lang_bulgarian.php on line 859

Notice: Constant ADSMANAGER_UNAME already defined in /home/asenovgr/public_html/components/com_adsmanager/lang/lang_bulgarian.php on line 899

Notice: Constant ADSMANAGER_PASS already defined in /home/asenovgr/public_html/components/com_adsmanager/lang/lang_bulgarian.php on line 901

Notice: Constant ADSMANAGER_SEARCH_TITLE already defined in /home/asenovgr/public_html/components/com_adsmanager/lang/lang_bulgarian.php on line 983
Всички обяви(0)
- - - - - - -
Здраве (0)
Работа (0)
Култура, изкуство (0)
Търговия (0)
Недвижими имоти (0)
Услуги (0)
Образование (0)
Бизнес (0)
Разни, други (0)
Запознанства (0)
Стоки за дома (0)
Наеми (0)
Хоби (0)
Пари (0)
Авто-мото (0)